Otázky politickým stranám od nerozhodnutého voliče...

20. 10. 2017 15:50:12
Volby sice již probíhají, ale pořád asi většina z nás ještě neodvolila. Rozhodujete se na poslední chvíli? Zeptal jsem se politických uskupení na témata, která mne zajímají...

Podle mého názoru naše země od roku 1989 nestála před tak závažnými volbami jako letos. V posledních letech jsme svou pozornost zaměřili na příliš úzký záběr témat a ta konkrétní, daleko širší, jsme tak nějak vypustili. Vždyť slovo migrace hraje ve veřejném prostoru takřka první housle. Celý orchestr samozřejmě doplňuje celá řada slibovaných pobídek etablovaných stran – například daně a mzdy. Ať už tak či onak, Česká republika a naše společnost stojí na křižovatce, jejíž odbočky vedou do různých končin. Abychom dokázali náš volant, který držíme všichni jako jeden, byť mnozí z nás chtějí jet jinudy, nasměrovat na tu správnou odbočku, je třeba si ty priority utřídit. Ochráníme demokracii v naší zemi? Jsme natolik svobodní, jako jsme chtěli být? Umíme se k problémům stavět kriticky? Chceme být součástí Evropské unie?

Ač nepovažuji EU za honosně dokonalou společnost, osobně si dovolím přiznat, že vystoupení z ní si nedokáži představit (své důvody jsem zmínil na svém osobním webu). Umím si ale představit, že budeme součástí změn uvnitř této organizace. Proč? Pro zachování míru, pro stabilitu na kontinentu a pro šíři možností. Vím, že se mnou nebude hodně lidí souhlasit a mou ruku na tom společném volantu se budou snažit odstrčit, ale to nevadí. V rámci demokracie máme všichni stejné právo na názor, ať už je jakýkoliv – to je hodnota určená k obraně.

Oslovil jsem známé politické strany na různých částech barikády, které považuji za demokratické, a položil jim stejné otázky. Někteří mě ignorovali, další slibovali, ale odpovědi jsem dostal jen od třech. Netvrdím, že jsem volič některé z nich. Ostatně kdo mi dává právo, abych říkal, že má volba je ta jediná správná? Určitě tomu tak nemusí být. Přál bych si, aby si všichni kriticky smýšlející udělali ten čas a šli k volbám – ať už svůj hlas hodí komukoliv.

Podle TOP 09 a Zelených dosáhla česká ekonomika svého maxima

Je česká ekonomika na maximu svého potenciálu? Může dosáhnout ještě vyššího růstu?

TOP 09: Ve své současné podobě (tedy s vysokým podílem průmyslu a závislostí na vývozu nefinálních produktů) pravděpodobně dosáhla maximálního výkonu (což potvrzuje i odhad Mezinárodního měnového fondu) – vzhledem k nástupu nových technologií (tzv. Průmysl 4.0) je nutné její strukturu zásadním způsobem přeměnit, tak aby ČR nezůstala „montovnou“, která je konkurenceschopná pouze kvůli nízké ceně práce.

ODS: Ekonomika růst může, ale vláda nesmí házet aktivním lidem klacky pod nohy (např. EET).

Zelení: Zřejmě ano, podstatnější je však z našeho pohledu, aby z období prosperity těžili především lidé, kteří v každodenním životě dnes zažívají strach a nejistotu.

Zelení by chtěli Ekologickou daňovou reformu, ODS více peněz státu, TOP 09 by chtěla šetřit na horší časy


V uplynulém roce zaznamenala česká kasa přebytek. Jak si myslíte, že bude vypadat stav naší pokladny v dalších letech, pokud (ne)budete u moci? Přeci jen, v kladných číslech jsme skončili díky dotačním fondům Evropské unie. Co udělá vaše strana pro to, abychom končili v zelených hodnotách i v budoucnu a tak snižovali náš státní dluh?
TOP 09: Pokud budeme ve vládě, budeme hospodařit odpovědně, tak aby v časech horších stát nemusel přistupovat k opatřením, která negativně zasahují do života lidí – škrtům výdajů či zvyšování daní. Při růstu ekonomiky nad 2 % HDP budeme vytvářet rezervy, při růstu 0–2 % HDP bude rozpočet vyrovnaný, v dobách recese neklesne deficit pod 3 % HDP. Strukturální deficit nikdy nepřekročí 1 % HDP.
ODS: Chceme omezit výdaje státu - například přestat vyplácet dávky těm, kteří je zneužívají. Naše opatření přinesou hospodářský růst, tedy více peněz státu.

Zelení: Naším hlavním ekonomickým programem je Ekologická daňová reforma založená na principu: Kdo znečišťuje, ať platí. Hledáme nové příjmy do státního rozpočtu ať už od hlavních znečišťovatelů , tak z odvětví, která dnes neplatí úměrně tomu jak opotřebovávají/ničí sdílené prostředí všech (kamionová doprava a její vliv na stav české silniční sítě). Druhým zásadním aspektem je boj proti daňovým rájům po boku ostatních států EU. V této oblasti byl náš program think tankem Glopolis označen jako nejlepší a nejpropracovanější. Konečně chceme podporovat rozvoj českého podnikání s přidanou hodnotou a ukončit podporu montoven.

ODS slibuje navýšení mezd o 7 %, TOP 09 by ráda snížila odvody zaměstnanců, Zelení chtějí minimální mzdu 15 000 Kč.


Jak se dá zvýšit kvalita života lidí beroucí spíše podprůměrný plat? Jak se jim dají zajistit vyšší příjmy? Je podle vás žádoucí, aby šly platy těchto zaměstnanců nahoru? Já osobně mám názor, že člověk, který pracuje, má nárok alespoň na nějaký standard. Jak to vidíte vy?
TOP 09: Zajištění důstojných životních podmínek a slušného příjmu pro lidi, kteří chtějí pracovat, je nejlepší prostředkem boje proti nezaměstnanosti a snaze zneužívat sociální dávky. Jednou z klíčových součástí našeho programu je proto postupné snížení odvodové zatížení práce o 8 %, což povede k zvýšení platů pro všechny zaměstnance včetně těch s nižšími příjmy.

ODS: Díky našim opatřením vzrostou mzdy o 7 %

Zelení: Chceme zásadně navýšit minimální mzdu na 15 000 Kč. Zároveň chceme zvýšit dostupnost bydlení a to jak sociálního (zákon o sociálním bydlení), tak městského nájemního bydlení (aktivní bytovou politikou obcí podporovaných státem) pro různé věkové i platové třídy obyvatel. Veřejné služby by měly být dostupné všem nehledě na výši příjmů.

Progresivní daň by si přáli Zelení, ODS a TOP 09 je proti


Měli by lidé, kteří pobírají 50 – 80 tisíc hrubého měsíčně platit vyšší daň?
TOP 09: Ne, jelikož by nikdo neměl být penalizován za své schopnosti – prosazujeme jednotnou daň z příjmu pro fyzické osoby ve výši 19 % z hrubé mzdy.

ODS: Ne, není dobré trestat úspěch.

Zelení: Jsme pro progresivní daň.

ODS jako jediná přiznává, že se podílela na zvýšení státního dluhu a je podle svých slov připravena se z toho poučit. TOP 09 se brání, že vládla v recesi. Zelení se zamýšlí.


Jste ochotní přiznat, zda má vaše strana nějaký historický podíl na výši státního dluhu?
TOP 09: TOP 09 byla členem vlády, která se musela potýkat s dopady největší finanční krize, kterou Evropa od 30. let zažila, což samozřejmě mělo dopad i na vývoj státního dluhu. I přesto jsme díky zodpovědné správě Ministerstva financí dokázali zvrátit zvyšování schodků rozpočtu a v roce 2013 státní dluh poprvé za 15 let meziročně klesl.

ODS: Samozřejmě. ODS se z minulosti poučila, je připravena na budoucnost.

Zelení: Těžko říct. Ze současných lídrů se nikdo nepodílel na vládě v letech 2006-2009 a ani jsme tehdy neměli na starosti ekonomická ministerstva. Takže spíš ne.

Mladí se do zakládání rodin příliš nehrnou. ODS by na to chtěla jít přes daně, TOP 09 přes služby, Zelení chtějí zlepšit dostupnost bydlení pro mladé rodiny


Mladí lidé nespěchají se zakládáním rodiny. Z některých pohledů to ani není úplně výhodné (například manželka přebírá zodpovědnost za manžela, který si vezme půjčky za jejími zády). Jaký na to máte názor? Uděláte s tím něco?
TOP 09: I přestože finanční pobídky (daňové úlevy a dávky) pro mladé rodiny jsou na obstojné úrovni (ve srovnání s ostatními zeměmi OECD), náš stát nenabízí dostatek služeb, které by pomohli skloubit péči o dítě a pracovní život. Jelikož se domníváme, že právě to je hlavní důvod, proč mladí lidé zakládání rodin odkládají, v rámci programu předkládáme několik konkrétních opatření (např. čerpání výhod rodičovského příspěvku i prarodiči), které tuto situaci napraví, a umožním mladým rodičům organizovat svůj čas, co nejsvobodněji.

ODS: Chceme zlepšit dostupnost bydlení, např. zrušením daně z nabytí nemovitosti.

Zelení: Krom výše zmíněné podpory dostupnosti bydlení i pro mladé rodiny máme celou sadu prorodinných opatření.

TOP 09 chce jedno inkasní místo pro podnikatele, Zelení apelují na digitalizaci, ODS připomíná složitost daní


Jsou čeští podnikatelé z vašeho pohledu zavaleni byrokratickými povinnostmi?
TOP 09: Ano a hodláme to změnit znovuzavedením jednotného inkasního místa a jednotné kontrolního místa, což změní počet interakcí, které budou mezi státem a podnikatelem probíhat. Pro malé podnikatele, na které „papírování“ dopadá nejvíce, připravujeme možnost využít ONE STOP SHOP systém, který většinu daňové byrokracie vyřeší za něj.

ODS: Ano, stačí připomenout EET, kontrolní hlášení DPH, složité daně apod.

Zelení: Nejen podnikatelé. Podporou digitalizace veřejné správy po vzoru Estonska jsme schopni množství administrativní zátěže pro všechny zásadně snížit.

Podle Zelených nás naši zástupci v EU nedokáží patřičně reprezentovat. Podle TOP 09 hrají někteří politici divadlo na české publikum


Jakou roli hraje Česká republika v Evropské unii? Jsme považování za suverénní zemi, kterou ostatní členové respektují, nebo zde hrajeme, řekněme, druhé housle? Co se případně musí změnit?
TOP 09: V rámci EU patříme mezi středně velké země, avšak bohužel dostatečně nevyužíváme svého potenciálu (na rozdíl například od srovnatelně velkých zemí Beneluxu). Zejména naši političtí představitelé totiž nejsou schopni konstruktivně vyjednávat a místo hledání kompromisu a vysvětlování našim postojů zahraničním partnerům, své neúspěchy před domácím publikem svalují na anonymní byrokraty v Bruselu.

ODS odpověděla odkazem na svůj program

Zelení: Hrajeme takovou roli, jakou jsou schopni zvládnout naši politici, kteří nás v zahraničí reprezentují. Pokud máme ministry, kteří ani neumí anglicky, těžko se lze divit, že toho moc nedokážou prosadit. Vzdělaných lidí, kteří by dokázali Česko reprezentovat, jako aktivní zemi jádra EU máme mezi sebou dost.

TOP 09 nechce referendum o setrvání ČR v Evropské unii, podle Zelených ryba smrdí od hlavy


Je na místě, aby Evropská unie, potažmo čeští politici, dostatečně vysvětlili přínos EU svým občanům? Podle toho, jak se v některých státech štěpí názory na evropské společenství, mám dojem, že si za to mohou politici sami, protože nedokáží „prodat“ základní myšlenky EU a důvody, proč bychom měli chtít být jejím členem. Možná, že někteří lidé jednotnou Evropu zkrátka nevnímají jako předpoklad pro lepší zítřky.

Kde je hranice české suverenity, za kterou EU rozhodně nesmí podle vás šlápnout? Ohrožuje EU naší suverenitu? Narušila ji snad už někdy? Je snad namístě ověřit si zájem občanů o setrvání v EU referendem?
TOP 09: EU naši suverenitu neohrožuje, právě naopak. Díky členství máme v podstatných otázkách stejný hlas jako nepoměrně silnější země (např. Německo nebo Francie). Referendum o členství v EU není na pořadu dne – je povinností politiků jako zástupců občanů, aby jasně formulovali svou představu o české roli v reformující se Unii.

ODS odpověděla odkazem na svůj program

Zelení: Ryba smrdí od hlavy. Roli EU pro naše každodenní životy, pro mír, pro stabilitu či obchodní výměnu by měl vysvětlovat především prezident. Ten dnešní dělá pravý opak. Správný prezident by měl spojovat mezinárodní rozhled s rozhledem lokálním a empatií vůči lidem, pro které je byť už jen Praha velmi vzdálený vzdušný zámek. Nejsme si vědomi, že by nás EU (tedy my sami, protože i my jsme EU) nějak ohrožovala. Suverenitu si ohrožujeme zejména sami tím, že naši politici často ani nejsou schopní elementárně spolupracovat s kolegy ze zbytku EU. Pak je jasné, že na nás ostatní nebudou čekat věčně.

Zelení i TOP 09 chtějí společnou měnu


Zavedení Eura ano nebo ne? Proč.
TOP 09: Zavedení společné měny euro je jednou z našich priorit. Přijetí eura pro nás bude mít významné ekonomické (odpadnutí nákladů exportérů) a politické (zajištění místa v jádru evropské integrace) benefity.

ODS odpověděla odkazem na svůj program

Zelení: Ano. Jsme zastánci Česka v jádru EU, nikoliv na periferii. Ostatně, zvládlo-li přechod Slovensko, proč bychom to neměli zvládnout my?

Současné chování Ruska je hrozbou, shodují se Zelení s TOP 09


Jak se díváte na konflikt Ukrajina – Rusko a roli Evropy v něm?
TOP 09: Tento konflikt představuje hrozbu po uspořádání, které vzniklo v Evropě po druhé světové válce. Kroky Ruska vůči Ukrajině (anexe Krymu, podpora separatistů na východě země) jsou naprosto nepřijatelné a západní společenství na ně musí reagovat (například prodlužováním či případným posílení sankcí).

ODS odpověděla odkazem na svůj program

Zelení: Odmítáme expanzivní politiku Ruska. Ruskou okupaci Ukrajiny, která je porušením mezinárodního práva není možné uznat. Zároveň si však neidealizujeme ani poměry v Ukrajinské politice. Vidíme silnou potřebu dialogu mezi EU a Ukrajinou směrem k rozvoji podmínek pro život na Ukrajině.

Demokracie je křehká, myslí si TOP 09. Zelení se obávají o ruské energie do ČR


Jakým způsobem může konflikt ovlivnit (nebo jak už ovlivnil) Českou republiku?
TOP 09: Tento konflikt posloužil zejména jako „budíček“, díky němuž si většina české (i evropské) společnost uvědomila, že svoboda a demokracie ani nás a u nejbližších sousedů nejsou zadarmo a je třeba je bránit.

ODS odpověděla odkazem na svůj program

Zelení: Česká republika je tradičně domovem tisíců Ukrajinců, bez kterých by dnes nefungovala řada firem. Situace doma na Ukrajině má samozřejmě vliv na jejich příliv, odliv, zázemí. Přes Ukrajinu také vedou z Ruska důležité energovody... Samozřejmě je riziko situace, kdy by byly dodávky ropy a plynu z Ruska přerušeny, což by byl vážný problém, ale od toho jsme v současné fázi “podivné války” dost daleko.

Zelení a TOP 09 považují ruskou propagandu za vážné riziko


Existuje v České republice ruská propaganda? Je pro nás nebezpečná?
TOP 09: Rusko se snaží dění v ČR ovlivňovat celou řadou nástrojů včetně propagandy. Toto riziko bereme velmi vážně, jelikož představuje výzvu pro demokratické uspořádání a suverenitu naší země.

ODS odpověděla odkazem na svůj program

Zelení: Ano viz zprávy BIS. Ano, podkopává naše vztahy s našimi partnerskými zeměmi v EU a destabilizuje společnost.

Zelení a TOP 09 jednoznačně pro členství v NATO


Členství České republiky v NATO je správné nebo ne?
TOP 09: Ano, jelikož členství v NATO představuje unikátní bezpečnostní garanci a manifestuje naši příslušnost k demokratickému Západu.

ODS odpověděla odkazem na svůj program

Zelení: Je.

ODS, Zelení i TOP 09 jsou pro plnění závazků na společnou obranu


Měli bychom si plnit své závazky vůči partnerům v alianci (tj. vydávat na obranu 2% HDP), pokud se nic na našem členství v ní nezmění?
TOP 09: Ano, je to nejen povinnost vůči našim spojencům, ale také nutná podmínka pro udržení obranyschopnosti naší země.

ODS: Závazky vůči spojencům bychom samozřejmě plnit měli.

Zelení: Ano.

Demokracie je podle TOP 09 i ODS v ČR ohrožena i zevnitř kumulací moci, Zelení k tomu připomínají chování prezidenta


Je demokracie v České republice něčím nebo někým zevnitř ohrožena? Jestli ano, tak čím/kým a jak se tomu bránit?
TOP 09: V současné době hlavní ohrožení pro demokracii představují strany, které chtějí zemi spravovat podle jiného než demokratického modelu vládnutí.

ODS: Demokracie je ohrožena hromaděním moci politické, ekonomické a mediální, jak se to děje například u Andreje Babiše.

Zelení: Je ohrožována z několika stran. Ze strany A. Babiše a Agrofertu prostřednictvím nadkritické kumulace moci a zároveň kontroly nad regulačními a kontrolními orgány, ze strany prezidenta ČR překračováním svých pravomocí v zahraniční politice a prosazováním vlivů cizích zemí.

Férovost českých operátorů? Podle TOP 09 nedostatečná konkurence, ODS zvláštní opatření nechce, Zelení příliš konkrétní k otázce nejsou


Jaký pohled máte na praktiky našich mobilních operátorů? Jsou v pořádku? Měl by stát vůči nim nějak zasáhnout?
TOP 09: TOP 09 usiluje o větší konkurenci na trhu mobilních služeb, která vždy vede k významnému snížení cen. Proto také prosazujeme důslednou aplikaci evropské směrnice o roamingu, vstup čtvrtého operátora na český trh a větší ochranu spotřebitele, zejména rychlý přechod mezi operátory bez sankcí.

ODS: Operátoři se musí řídit platnými zákony. Žádné zvláštní opatření není třeba.

Zelení: Pracovali jsme na snížení cen tarifů.

Jestli je pořad Otázky Václa Moravce neutrální? ODS a Zeleníi si myslí, že ano. TOP 09 nechce komentovat


Považujete pořad Otázky Václava Moravce za korektní a neutrální? Z jakého důvodu?
TOP 09: Konkrétní pořady veřejnoprávní televize nebudeme komentovat. Obecně považujeme nezávislost a kvalitní práci veřejnoprávních médií za jednu z klíčových pojistek fungování demokracie.

ODS: Ano, pořad OVM považujeme za neutrální.

Zelení: Ano. V rámci možností ano. Moderátor nevnucuje divákům každou větou svůj názor jako jinde.

Politik podnikatelem? Zelení a TOP 09 si myslí, že to nejde, ODS zase že to jde


Měl by si vrcholný politik vybrat mezi politickým životem a podnikáním?
TOP 09: Ano, a to zejména v případech, kdy hrozí riziko střetu zájmů.

ODS: Vrcholný politik může podnikat, ale nesmí pobírat dotace a státní zakázky.

Zelení: Nedokážeme si představit, jak by šlo dělat plnohodnotně obojí naráz.

Děti pro pár stejného pohlaví? ODS a Zelení v tom nevidí problém, TOP 09 je zdrženlivá


Jak se díváte na adopce dětí párem stejného pohlaví?
TOP 09: Nikoho nehodnotíme podle toho, jakou má sexuální orientaci, a rozhodně si zaslouží stejnou úctu a důstojnost jako kdokoliv jiný. Vztahy lidí stejného pohlavních párů plně respektujeme, ale nejsou pro nás, jako pro konzervativní stranu, plnohodnotnou rodinou. Mnozí vychovávají děti, ale z těchto párů se nerodí děti. To vše při plné úctě ke zmiňovaným menšinám, které žijí odlišným způsobem.

ODS: Myslíme si, že rodinné prostředí je pro děti lepší než ústavní péče

Zelení: Kladně. Dítě vyrůstající v milující rodině, byť nestandardní, je dle nás šťatnější než dítě vyrůstající v dětském domově.

Frenštát pod Radhoštěm? Zelení obdivují skokana Rašku

Znáte Frenštát pod Radhoštěm?
TOP 09: Ano, možná bude i jedním z míst, které navštívíme během naší Expedice nEUhneme a dalších akcí během prázdnin– sledujte náš web, ať nás „neprošvihnete“ a můžete své otázky diskutovat s vedoucími představiteli TOP 09 osobně.

Zelení: Jasně. Je to síla. Pohádku o Raškovi četl snad každý. V nedalekém Rožnově pod Radhoštěm však máme zastoupení podstatně silnější.

Autor: Matěj Novobilský | pátek 20.10.2017 15:50 | karma článku: 6.91 | přečteno: 386x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Politika

Jan Pavelec

ČR má se svým upoceným pojetím liberalismu 200 let zpoždění.

Podle Listiny základních práv a svobod se Česká republika nesmí vázat na jakoukoliv výlučnou ideologii či náboženské vyznání, a podle Ústavy má být státem sociálním, nikoliv (neo)liberálním.

28.3.2024 v 15:50 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 37 | Diskuse

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 25.44 | Přečteno: 472 | Diskuse

Petr Duchoslav

Ruský břeh Roberta Fica

Jsem proslovenský, dělám vlasteneckou a suverénní politiku, vše jen pro národ. Tak by se stručně dala charakterizovat politika staronového premiéra Roberta Fica. Zní to sice líbivě, ale realita je bohužel jiná.

27.3.2024 v 9:24 | Karma článku: 25.12 | Přečteno: 512 | Diskuse

Petr Štrompf

Utažený kremelský šroub. Stržený závit pak způsobí pohromu

Islamisté vraždící v Moskvě. Mrtví na obou stranách ukrajinské fronty. Represe režimu, žijícího ve strachu o sebe samého. Šrouby stále utahuje a bude je utahovat ještě víc.

26.3.2024 v 17:34 | Karma článku: 18.71 | Přečteno: 467 | Diskuse

Michal Sabó

Rudá záře nad Moskvou aneb mají teroristi právo na soucit?

Útok v Rusku, při němž útočníci v koncertním sále na okraji Moskvy v pátek zabili nejméně 133 lidí a mnoho dalších zranili, nám nastavil zrcadlo. Máme Rusko litovat?

26.3.2024 v 7:13 | Karma článku: 36.52 | Přečteno: 2308 | Diskuse
Počet článků 53 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 943

Jsem člověk, který by si rád vyzkoušel, jakou váhu mají jeho názory. Více o mě se můžete dozvědět na mých stránkách

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...